Klezmer Ensemble Nigunim is in 1996 opgericht en speelt joodse instrumentale volksmuziek. Het ensemble heeft een traditionele bezetting: klarinet, viool, accordeon en contrabas.
Nigunim geeft regelmatig concerten en verzorgt tevens de muziek bij besloten partijen.“Nigunim” – het meervoud van “Nigun” – is een term die zijn oorsprong vindt in het Chassidisme – een stroming binnen het jodendom – en betekent letterlijk melodieën. Deze melodieën gebruikten de chassidische joden om op te dansen, in extase te geraken en zo God te dienen.

Klezmer kent vele ingrediënten, je zou bijna kunnen zeggen niet-kosjer, wat in schril contrast staat met de joodse spijswetten, die elke vermenging van vlees- en melkproducten streng verbieden. In deze muziek is iedere mix mogelijk. De talloze stijlen, waarmee de klezmorim in aanraking zijn gekomen, zijn duidelijk te proeven..
Klezmer Ensemble Nigunim probeert deze traditie voort te zetten door de oude gerechten met soms verrassende combinaties op smaak te brengen. Dit experimenteren met vormen en kleuren is de charme van de composities en arrangementen, die allen van eigen hand zijn.Marulka Gijsen: viool
Marulka is op 6-jarige leeftijd begonnen met vioolspelen en studeerde aan het conservatorium bij o.a. Zachar Bron, Natalia Morozova en. Jaap van Zweden. Zij is 10 jaar lang werkzaam geweest als concertmeester van het “Belcanto Festival Opera Orkest” en remplaceert in verschillende orkesten waaronder “Het Radio Filharmonisch Orkest” en “De Radio Kamer Filharmonie”. Ook is zij violiste in “Het Baileo Strijkkwartet” waarmee zij verschillende CD-opnames verzorgde. Daarnaast is Marulka ook nog actief als vioolpedagoge.

David Schwarzkopf: klarinet, basklarinet
David kreeg zijn eerste muzieklessen op 6 jarige leeftijd. Hij studeerde klarinet aan het conservatorium bij Henk de Graaf en Frans de Jong. Sinds 1990 is hij zich gaan toeleggen op de joodse volksmuziek.
Naast klarinettist is hij componist en arrangeur.

Enkele jaren geleden is hij zich gaan specialiseren in het schrijven en bewerken van muziek voor draaiorgels. David maakt tevens deel uit van het muzikale clownsduo: Duo Doorgedraaid

Hans Booij: accordeon

Hans komt uit een muzikaal nest en kreeg zijn eerste accordeon- en pianolessen van zijn vader. Hij studeerde aan het conservatorium klassiek trompet en harmonie-/fanfare directie. Hans speelde in diverse formaties en is momenteel als accordeonist ook actief in het  Colour Trio Naast muzikant is hij componist en arrangeur.

Peter Tollenaar: contrabas

Peter studeerde klassiek contrabas aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij remplaceerde o.a. in het “Rotterdams Philharmonisch Orkest”, het “Nederlands Ballet Orkest” en het “Radio Kamer Orkest”. Ook speelde hij contrabas en basgitaar in de musicals “The Phantom of the Opera”, “Evita” en “Elisabeth”.
Peter heeft een brede interesse in muziek. Hij speelde ook in veel bands/ensembles, waaronder: “The Square Cat”s (rock-a-billy), “Rob Bakkerkwartet” (jazz) en het “Ives Ensemble” (hedendaags klassiek). Momenteel is hij o.a. actief als bassist bij het”
Colour Trio

U bent op 7 juni 2009  vanaf 14.00 uur welkom in onze Salon dell’Arte, aan de Roosendaalseweg 24, in Kruisland. Het concert begint om 14.30 uur. Reageert u snel, want het aantal plaatsen is beperkt. De entree bedraagt Euro 15,00 inclusief koffie, thee, een hapje en een drankje.

Met vriendelijke groet, namens de Stichting Dell’Arte, Jan en Lia van den Brand