Mutter Courage is een theatraal concertprogramma van het Anstatt dass Trio. Mutter Courage is de hoofdpersoon in Brecht’s wereldberoemde verhaal. De vrouw die alle gevaren van de oorlog aandurft om maar geld te kunnen verdienen. Maar wint ze, of verliest ze? En is geld meer waard dan het leven? De onderwerpen in dit verhaal en de tijd waarin het verhaal geschreven is staan centraal in het programma: kroegliederen, liefde, oorlog, socialisme en vroege jazzmuziek. De liederen zijn op teksten van Bertolt Brecht. Brecht’s maatschappijkritische, satirische, grappige, maar ook dramatische teksten zijn tijdloos. De muziek is gecomponeerd door Paul Dessau, Hanns Eisler en Kurt Weill. Ook zullen twee swingende ragtimes van Scott Joplin niet ontbreken. Tussen de liederen worden er teksten gereciteerd, die uitleg en sfeer geven aan de liederen.

 

 

Biografieen musici:
 
Michaela Riener
De Oostenrijkse zangeres Michaela Riener studeert na het behalen van het Gymnasium Musik- und Instrumentalmusikerziehung aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien  (Piano, Zang, Fluit) en sluit deze studie met onderscheiding af. Sinds 2003 studeert Michaela aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze zich  in het bijzonder richt op de historische uitvoeringspraktijk. Klassieke Zang  bij Lenie van den Heuvel en Gerda van Zelm , waarvan ze in januari 2008 haar Bachelor-diploma behaalde, en Zang Oude Muziek bij Jill Feldman, Michael Chance en Peter Kooij. Haar liefde voor kamermuziek heeft ervoor gezorgd dat Michaela nauw betrokken is bij diverse ensembles, zoals de Oostenrijkse ensembles EnAMus (Ensemble für Alte Musik), Queen’s delight (met Luitist Reinhard Bartl), Duo Delirio Amoroso (met Anna Zauner op Arpa doppia) en Ensemble Neuma (middeleeuwse muziek). Als soliste treed Michaela op met het vocale ensemble Vox Luminis en met L’Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar. In een parallel met de oude muziek staat Michaela’s intensieve studie van de hedendaagse klassieke muziek. Ze trad op in het Steve Reich festival in Den Haag (December 2003) en was meerdere malen als gastartiest betrokken bij de gerenommeerde Young Composers Meeting met het ensemble De Ereprijs. Als solist trad ze in Martijn Paddings werk  “Speculum Inversum” samen met Ensemble Klang op in een aantal festivals in Tsjechië en samen met het ASKO-Ensemble. Onder leiding van David Robertson soleerde ze in Louis Andriessens opus TAO uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2006 wordt Michaela zangeres bij ELECTRA. Een hedendaags ensemble dat nauw samenwerkt met de componisten waarvan ze muziek spelen. Verder zingt ze in Cappella Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging, waardoor ze heeft samengewerkt met dirigenten zoals Jos van Veldhoven, Marcus Creed, Frans Bruggen, Masaaki Suzuki, Richard Egarr, Rinaldo Allessandrini en Daniel Reuss.    
   
Joey Marijs
Joey Marijs behaalde in july 2005 zijn master diploma aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Al in zijn studietijd speelde hij in het Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Asko- Schönberg Ensemble en The Amsterdam Baroque Orchestra. In deze tijd richte hij samen met een aantal medestudenten Ensemble Klang op. Dit hedendaagse muziek ensemble heeft ondermeer gespeeld in Belgie, Schotland en op diverse podia en festivals in Nederland. Dit jaar zullen ze gaan optreden in Tjechie. Concerten in New York, Wenen en opnieuw Schotland worden gepland. Naast Klang en het Anstatt dass Trio heeft Joey nog een duo met saxofoonist Erik-Jan de With: Switch. Hiermee hebben ze ondermeer een halve finale plaats behaald in de Vriendenkrans, de jury prijs gewonnen op een hedendaags muziek concours in de Link in Tilburg en talloze concerten in binnen- en buitenland. Op dit moment is hij actief als slagwerker bij de musical “Ciske de rat”. 

Erik-Jan de With
Erik-Jan de With studeerde aan het conservatorium van Den Haag bij Leo van Oostrom en Frank Timpe. Hij volgde masterclasses bij o.a. C. Delangle, J.Y. Fourmeau (Frankrijk), M. Weiss (Zwitserland), J.-E. Kelly (Duitsland) en D. Liebman (Amerika) en cellist M. van Staalen (Nederland). Hij is actief als remplaçant bij diverse orkesten en ensembles zoals Holland Symfonia, Residentie orkest, Gelders orkest en Asko/Schönberg ensemble. Erik-Jan de With maakt deel uit van het Python saxofoonkwartet waarmee hij het prestigieuze Vandoren Concours won, Louis Andriessen schreef de muziektheater productie Inanna voor dit ensemble en onlangs namen zij deel aan de muziektheaterproductie "vuurtongen" geproduceerd door het Korzotheater en het Nederlands vocaal lab. Ook maakt hij deel uit van Duo Switch (saxofoon & slagwerk), waarmee hij de halve finale in de vriendenkransconcours van het Concertgebouw behaalde en de juryprijs van Theater De Link te Tilburg. Daarnaast is Erik-Jan mede-oprichter van Ensemble Klang. Een ensemble bestaande uit 2 saxen trombone, piano, bas/el gitaar en slagwerk. 

  

 

U bent op 2 november 2008 vanaf 14.00 uur welkom in onze Salon Dell’Arte, aan de Roosendaalseweg 24, in Kruisland. Het concert begint om 14.30 uur. Reageert u snel, want het aantal plaatsen is beperkt. De entree bedraagt Euro 15,00 inclusief koffie, thee, een hapje en een drankje