Het oorspronkelijke verhaal van de Opera "Gianni Schicchi" van Giacomo Puccini.

Het verhaal speelt zich af in Florence in 1299. De rijke boer Buoso Donati is een natuurlijke dood gestorven. Zijn familie heeft geruchten gehoord dat het geld niet aan de familie zou worden nagelaten, maar aan de kerk. Er wordt koortsachtig gezocht naar een kopie van het testament. Als dat gevonden wordt blijkt dat het gehele vermogen aan de monniken in het klooster zal worden geschonken. In wanhoop vragen ze Gianni Schicchi, een boer oorspronkelijk afkomstig van buiten Florence, hen te helpen een oplossing te vinden. Deze neemt de plaats in van de dode Buoso en slaagt erin om de dokter en de notaris om de tuin te leiden om zo het testament te kunnen wijzigen. Uiteindelijk pakt de familie toch naast het kapitaal, doordat Gianni Schicchi, alles wat van grotere waarde is, aan zichzelf nalaat. Hij veegt de woedende familie met een bezem van het toneel en richt zich tot het publiek met een verzoek om begrip voor zijn daad. Hij zegt zo gehandeld te hebben uit hebzucht van de familie in het bijzonder en van de mensheid in het algemeen.

Synopsis Muziektheatervoorstelling "Gianni Schicchi" naar de gelijknamige opera van Giacomo Puccini.

Het verhaal, geregisseerd door Max van Weegberg en Rob van de Meeberg, speelt zich af in de moderne tijd. De Italiaanse opera is hertaald door Fred Dannenburg en wordt in het Nederlands gezongen en gespeeld op een nieuw arrangement van Sylvia Maessen voor 7 instrumenten, o.l.v. Robbert van Steijn.

Buoso Donati is de “Godfather” van de familiedynastie. Bij aanvang van de voorstelling belanden we in een feest, dat ter ere van zijn 60e verjaardag gegeven wordt. Het feest is al begonnen als het publiek binnen komt. Het is een typisch Italiaans familiefeest, waarvan Buoso uiteraard het middelpunt is. Iedereen geniet van drank, muziek, dans en het eerbetoon aan Buoso Donati. Middenin het feest, wanneer zijn nichtje zijn lievelingsaria zingt, en hij zijn favoriete "Spagetti Con Trompette Della Morte" eet wordt hij onwel en zakt onder Nella’s laatste hoge noten in elkaar. Iedereen is verbijsterd en grijpt naar zijn mobiele telefoon.

Changement van feestzaal naar sterfkamer. Op een scherm wordt de fam. Donati en de overige aanwezige personen d.m.v. foto’s en karakterbeschrijvingen aan het publiek voorgesteld. De opera gaat beginnen………..

Alle familieleden gaan op zoek naar een kopie van het laatste testament van Buoso Donati.

Als het gevonden wordt komt wat men vreesde uit; al het geld gaat naar de vrijmetselaars op Sicilië. Hun hebzucht is zo groot, dat ze vergeten dat ze gebrouilleerd zijn geraakt met Gianni Schicchi, een sluwe advocaat, bekend om zijn witwaspraktijken voor duistere figuren. Hij raakte in onmin met de Fam. Donati, vanwege het niet afdragen van een gedeelte van de casinowinsten met voor hem ernstige gevolgen…..

Maar de familie is ten einde raad en Schicchi staat bekend om zijn listen en zij zoeken via Rinuccio, die verliefd is op de mooie dochter van Schicchi contact met de advocaat.

Deze besluit het spelletje mee te spelen, wat het begin wordt van volop intrige, spanning, sensatie, jaloezie, roddel en achterklap. Wat wordt er besloten op de haastig bijeengeroepen familievergadering, hoe zit het met de onechte kinderen van Buoso; delen zij ook mee uit de erfenis? Overwint de liefde ditmaal en komen de twee families weer samen? Wordt Betto di Signa de nieuwe Godfather? Geduld en beleef het in het zinderende slot van de muziektheatervoorstelling “Gianni Schicchi”van Giacomo Puccini.

s